Crosstrainer – Fullständiga köpguiden 2017

När du köper en crosstrainer så finns det en del saker att ta i beaktning. Beroende på dina behov så passar olika typer av Crosstrainers. Denna köpguide skall hjälpa dig närmre ett genomtänkt val av crosstrainer för att du skall få så mycket ut av din investering i konditionsmaskin.

Utrymme

Om du inte har oändligt med utrymme rekommenderar vi dig
mäta upp det område som du tänkt dig att crosstrainern skall stå. Vissa crosstrainers kan fällas ihop för enkel förvaring under säng eller i skåp. Det som sker med hopfällbara maskiner är att man byter kvalitét och hållbarhet mot förvaring och mobilitet. Beroende på vad dina avsikter med maskinen är kan du endera gå för en robust crosstrainer som du kan lita på eller en mer mobil crosstrainer.

Konstruktion

En crosstrainer eller en så kallad elliptical trainer har en steglängd som varierar beroende på modell och tillverkare. När du kollar på en Crosstrainer bör du se till att mellanrummet mellan fotpedalerna absolut inte är större än axelbredd då du vill få en så rak vinkel som möjligt med dina ben. Detta för att kraften från din rörelse skall gå nedåt (simulera gång) och inte i sidled. Du vill även hitta en maskin som har lång steglängd för att få maximal träning. Vanligtvis hittar du steglängder mellan 38- 50cm.

Du vill ha handtag som du enbart kan vila dina händer på och handtag som är kopplade till fotpedalerna för aktivering av överkroppsmuskler. Se till att din hållning är rak och att du slipper luta dig åt något håll för att använda handtagen. Om du måste luta dig framåt kommer onödig belastning att läggas på nedre delen av ryggen vilket långsiktigt kan orsaka problem.

Köpråd

Köp en Crosstrainer av ett känt märke. Det finns allt för många företag som producerar och säljer crosstrainers. Problemet är att långt ifrån alla väljer att investera i kvalité, produkt tester, design eller utveckling. Det gör att de kan kapa priser men du får då en crosstrainer som förmodligen inte lever upp till dina förväntningar.

Se till att produkten du köper går att reparera och underhålla via butiken du köper varan ifrån. På så vis slipper du extra stök att hitta servicetekniker om crosstrainern börjar krångla. Ännu ett argument till att köpa från kända tillverkare är att de erbjuder bättre information kring deras produkter samt reservdelar så att du slipper skrota crosstrainern bara för att någon del gått sönder och reservdel inte fanns att tillgå.

Crosstrainern tränar dessa muskler:

Hamstrings

Hamstrings,som är på baksidan av benet, musklerna som ser till att man kan böja på benen. När du tränar på en crosstrainer omfattar träningen i stort behov av benen och därmed hamstrings. Vissa av crosstrainer-maskinerna har en funktion som gör det möjligt att simulera att användaren går uppför en backe vilket ökar motståndet och muskelaktiviteten. Glöm inte att variera träningen genom att göra motsatt träningsrörelse, alltså att gå bakåt med fotplattorna.

Quadriceps

Lårmuskler på framsida lår kallas även quadriceps. Denna muskelgrupp aktiveras också under träning med crosstrainer. Bli dock inte förvånad om du inte

känner ömhet i musklerna efter träning. Till skillnad från träning på en motionscykel, som fokuserar på lårmusklerna, distribuerar en crosstrainer ut motståndet på era olika muskelgrupper. Eftersom era olika muskelgrupper aktiveras kan du dels öka motståndet och samtidigt förbränna er kalorier.

Glutes Maximus

Kroppens största muskel, skinkan, aktiveras när du använder höftleden. Under träning på en crosstrainer aktiveras denna muskelgrupp kraftigt. För att träna rumpan lite extra,ställ crosstrainern i en uppåtvinkel.

Triceps och bröstmusklerna

De esta crosstrainers är utrustade med handtag så även den övre delen av kroppen tränas. Dessa maskiner gör det möjligt med ”push” -muskler när armarna är utsträckta. Triceps, som är på baksidan av överarmen och bröstmusklerna, betraktas som ”drag” -muskler.

Biceps och ryggmusklerna

Om en Crosstrainer har handtag som tränar den övre delen av kroppen kommer också ”drag” – musklerne aktiveras när armarna är böjda. ”Drag” -musklerne inkludera biceps, framsidan av den övre delen av armen. Det ställer också in rhombemusklen som drar ihop skulderbladen i ryggen. Använder du maskinens funktion för att gå bakåt aktiveras dessa musklegrupper i större utsträckning.

Hjärtat

Hjärtat är också en muskel, och när man tränar på crosstrainern tränas hjärtat också. Men kom ihåg att få upp pulsen och sträva alltid att öka motståndet från förra träningspasset. Ett tips är också att använda pulsmätare om det så nns inbyggt i maskinen eller om du använder en pulsklocka och pulsband.