Löpband – Fullständiga köpguiden 2017

 

Ge ditt nuvarande löpband service/underhåll

När du är i krokarna att köpa ett löpband finns det olika frågor du bör ställa dig för att hitta rätt maskin för dina behov. Till att börja med bör du bestämma dig om du vill kunna springa eller endast gå på löpbandet. Ett löpband med kortare bandlängd, ibland även kallad ’gåband’, fungerar endast till att gå på då du behöver en längre bandlängd för löpsteg.

Snabbt sammanfattat är löpband som är gjord att gå på brukar oftast vara billigare, ta aningen mindre plats och ha en topphastighet på 16km/h och en lutningsgrad som går att ställa upp till 10%.Löpband som är designad att springas på har kraftigare tilltagen konstruktion då stötarna blir kraftfullare. De även kommer med en starkare motor men det är alltid viktigt att se över vilken maxvikt löpbandet klarar. Dessa löpband har även en snabbare topphastighet samt högre lutningsgrad.

Har du inte budget för nytt, då kanske hyra/leasing av löpband passar dig bättre.

Utrymme

Löpband är en relativt klumpig konditionsmaskin som är skrymmande. Det finns få löpband som är riktigt smidiga i form av mobilitet och förvaring. Ett alternativ till dig med lite utrymme är att fråga efter löpband som är ihopvikbara där löpbandet ställs på högkant för att ta mindre golvyta. Viktigt att tänka på när du köper ditt löpband är att du bör ta till utrymme bakom löpbandet. Det finns gott om videos där folk ramlar och åker som projektiler in i gipsväggen bakom. Förutom att du kan skada

interiören är du i skaderisk beroende på om löpbandet har någon stoppanordning eller inte. De esta löpband kommer med säkerhetslina och om du har det tajt där du kommer använda löpbandet rekommenderar vi att denna används.

Konstruktion

Som tidigare nämt finns det två varianter av löpband. En med kortare bandlängd och en längre som är designad för att springa på. Löpbandet är den konditionsmaskin som har störst slitage i jämförelse med roddmaskiner, crosstrainers etc. Detta då du dels har en elmotor som slits vid användning men även att löpband kan höjas och sänkas vilket ökar antalet rörliga delar och belastning.

För att köpa rätt löpband måste du veta hur många timmar den kommer användas per dag/vecka. Detta är den största utmaningen för dagens tillverkare då ett löpband som skall hålla för användning 2h i veckan kan spara in på väldigt mycket till skillnad från ett löpband som skall stå pall för användning 8h per dag. Konstruktionen på dessa två motpoler skiljer sig kraftigt, likaså priset.

Köpråd

Att köpa ett löpband av ett känt märke kan verkligen löna sig i längden. Det finns många företag som tillverkar löpband. Med ett välkänt märke kan du känna dig trygg i din garanti, kvalitetssäkring och få ett företag som tänker långsiktigt. Tillverkarna som erbjuder toppkvalité spenderar mycket tid till innovation och tester för att kunna utveckla och effektivisera träningsrörelser.

Löpband nns i prisklassen från 5-10 000kr till de som kostar över 100 000kr. Detta är en väldigt stor prisskillnad och svår att förstå. Men när man väl börjar räkna på användning nner man snabbt att det lönar sig att köpa ett dyrare löpband som är designat för tyngre användning. Allt kommer tillbaka till vad dina behov och hur många löptimmar du planerar att avverka på löpbandet.

När du köper en crosstrainer är det viktigt att du kan vända dig till samma butik för reparation och underhåll. Att hitta exempelvis en servicetekniker som skall byta en sliten löpbandsmotor är inte alltid lätt eller något du har tid med om maskinen är sliten.

 

Löpband tränar dessa muskler:

Hamstrings

Liksom quadriceps är ”hamstrings” också ett samlingsnamn för en muskelgrupp. Hamstrings, bestående av biceps femoris, semitendinosus och semimembranosus, ligger mellan skinkorna och baksidan av knäet på baksidan låret. Musklerna i hamstrings används för power walking och löpning utöver huk och hoppa, och – i allmänhet – ju mer du tränar på löpbandet, desto större är dina hamstrings ”uthållighet vinster kommer att bli. Men enligt University

of Wisconsin, ungefär en fjärdedel av kollegiala idrottare som Sprint skadar sina hamstrings. Som ett resultat, värma upp på löpbandet långsamt och öka löphastigheter gradvis.

Quadriceps

Människor som går och jogga på löpband med regel förstärkningen uthållighet och styrka i quadriceps musklerna. Quadriceps är namngivna efter de fyra stora musklerna på framsidan av låren; De är rectus femoris, vastus lateralis, vastus medi och vastus intermedius. Dessa muskler hjälper kroppen hoppa och knäböj förutom promenader och löpning. Som ett resultat, löpband träning gäller för mer än att bara träna; Det förbättrar också den lätthet med vilken du går om dagliga aktiviteter.

Glutes Maximus

Glutes utgör musklerna i bakre änden och liksom benmusklerna, hjälpa dig att gå, hoppa och springa. ”Fitness” Tidningen rapporterar att människor som sätter sina löpband till en brant lutning ökar arbetsbördan på deras glutes betydligt, vilket ökar styrkan, förbättrar uthålligheten och bränner fett och kalorier. Även löpband hjälper dig att få benstyrka är maskinen i första hand känd för sina kardiovaskulära hälsofördelar. Som ett resultat om du tränar regelbundet på ett löpband kan du förvänta dig hälsovinster på insidan av kroppen samt utsidan.

Vader

Vadmusklerna av det bakre underbenet, bestående gastrocnemius och soleus, arbetar också hårt under löpband träning. Enligt en studie från Laboratory of Medical Physics i Nederländerna, det mesta av arbetet utförs av vadmusklerna inträffar när du trycker av från tårna när hon gick, springa och hoppa. Du kan öka belastningen på vaderna – och dina hamstrings – genom att öka lutningen på löpbandet.

Hjärtat

Hjärtat är också en muskel, och när man tränar på crosstrainern tränas hjärtat också. Men kom ihåg att få upp pulsen och sträva alltid att öka motståndet från förra träningspasset. Ett tips är också att använda pulsmätare om det så nns inbyggt i maskinen eller om du använder en pulsklocka och

pulsband.