Motionscyklar – Fullständiga köpguiden 2017

När du köper en motionscykel är det vissa funktioner och modeller du bör ha koll på. Med hjälp av denna köpguide kommer du få den kunskap du behöver för att göra ett medvetet val gällande motionscykel som passar just dina behov.

Först och främst bör vi reda ut vad en motionscykel är
och inte är. En motionscykel är till för att träna ben
och din kondition. De erbjuder en mer anpassad typ
av cykling med bättre komfort och hjälpmedel, till
skillnad från spinningcykeln som simulerar vanlig
landsvägscykling i den grad det är möjligt utan extra
tillbehör eller funktioner. Om du är ute efter spinningcykel kan vi rekommendera köpguiden för spinningcyklar som bör nnas på hemsidan inom kort.

Utrymme

Motionscykeln är ett relativt smidigt träningsredskap som du enkelt kan rulla undan efter användning. Till skillnad från andra träningsmaskiner går den inte att fälla ihop för att frigöra mer golvyta. Motionscykeln är en solid träningscykel som inte kräver mer utrymme än de mått som står i speci kationen av cykeln. Många väljer dock att placera motionscykeln med god marginal på båda sidor av cykeln då det kan kännas instängt om den står tätt intill en vägg eller möbel.

Konstruktion

Det nns två typer av motionscyklar där vi har den allra vanligaste som erbjuder en träning i upprätt hållning till skillnad från en så kallad Recumbent Bike eller tillbakalutad cykel.

Beroende på tillverkare och modell kan motståndsmekanismen variera. De vanligaste teknikerna är luftmotstånd genom äktskivor,mekaniskt motstånd och magnetiskt motstånd varav den sistnämnde ger ifrån sig minst ljud. För dig som köper en motionscykel som skall stå i vardagsrummet kan detta vara en funktion som är relativt viktigt för att inte störa övriga i hushållet.

De senaste åren har allt er motionscyklar utrustats med pulsmätare för att du skall få en mer korrekt feedback om hur din träning faktiskt går. Du kan direkt se om du anstränger dig tillräckligt mycket för att förbränna de kalorier du vill. De lite dyrare cyklarna erbjuder trådlös pulsmätning vilket gör att du kan väldigt noggrant mäta din puls med ett pulsband istället för genom handtag vilket ger en mer osäker pulsmätning.

Med motionscykeln kommer en monitor/display som kommer med varierande funktionalitet såsom effektiva träningsprogram, kalorimätning, distans, sync med träningsappar och telefon, media spelare, inbyggda högtalare och mycket mer. Välj träningscykel efter vilka funktioner och kvalitét du kommer använda. Funktion och kvalitét hänger oftast ihop när det gäller all typ av träningsutrustning. Monitorn kan variera kraftigt beroende på vilken typ av cykel du kollar närmre på. Det är ett av de områden där tillverkarna snabbt kan spara pengar. En bra monitor visar tydlig data i alla ljusförhållanden, den erbjuder enkel navigering och man känner snabb skillnad på knappar om det sparats in på material och användarvänlighet. Viktigt att veta är att billigare modeller driver monitorn genom batterier som du måste byta ut med jämna mellanrum till skillnad från motionscyklar i medelklass som kan kräva el via strömuttag vilket inte alltid är optimalt eller enkelt att tillgå. De allra bästa motionscyklarna erbjuder en självförsörjande teknik där monitorn är driven av kraften som genereras via din träning.

Vanliga motionscykelar har ett svänghjul för att erbjuda mot när du trampar vilket kan variera i storlek. Generellt är svänghjulet mellan 4-8kg och ju större hjulet är desto bättre. Det kostar lite mer men du får en mer mjuk cykling.

Köpråd

När det kommer till vilken motionscykel du bör köpa beror det på hur den kommer användas. Kommer den användas itigt är det ingen idé att spara på kronorna då du kommer få en bättre träningsupplevelse samtidigt som hållbarheten ökar kraftigt. En bra motionscykeln skall ge en trygg och säker träning, utan att cykeln svajar eller ger ifrån sig oljud. Detta är åkommor som billigare modeller snabbt visar efter att du börjar använda dem. Med dyrare modeller får du även en mer robust motstånds mekanism och pedal. Detta är de delar som tar mest stryk och precis som vanliga cyklar kan börja glappa om de är av sämre kvalité.

För att man skall använda motionscykeln gäller det att få rätt träningsposition. Leta därför efter en cykel som erbjuder justering av styre/handgrepp och sadel i både horisontell och vertikal led. Köp en motionscykel av ett känt märke. Det nns allt för många företag som producerar och säljer motionscyklar. Problemet är att långt ifrån alla väljer att investera i kvalité, produkt tester, design eller utveckling.

Motionscykeln tränar dessa muskler:

Träning med en stillastående cykel ger inte bara en effektiv kardiovaskulär träning, men det tränar också era av de stora muskelgrupperna. Cykling är främst en träning för benen, men nästan hela kroppen måste arbeta för att cykla på en motionscykel. Så länge du behåller korrekt form på cykeln, tränas din kropp från rygg/mage ner till vaderna.

Övre ben och skinkor

De muskler som arbetar mest när man cyklar är quadriceps och hamstrings. Dina quads är den viktigaste drivkraften för att pressa pedalen nedåt medan dina hamstrings arbetar itigt i motsatt rörelse. Du kan effektivisera din träning och speciellt dina hamstrings kommer att kunna arbeta hårdare om du använder en

cykel som kräver cykelskor. Detta eftersom du kommer att dra pedalen högre upp samt höja benet i en mer krävande vinkel.

Vader

Eftersom dina lår arbetar hårt när du trampar märker du kanske inte att du också arbetar dina vader. Vadmusklerna pressar och drar med varje pedalrörelse, ungefär som när man tränar med en vadpress. Vaderna kommer att arbeta hårdare om du koncentrera dig på att peka tårna nedåt på uppåtdrag istället för att hålla foten platt genom hela cirkulära rörelsen. Cykelskor gör denna rörelse mer naturligt, men du kan också göra det i vanliga sportskor.

Nedre rygg/ Mage

Din mage och rygg får ett träningspass på en motionscykel men bara om du behålla din hållning korrekt. Om du slackar eller låta din magmuskler vila kommer du inte bara gå miste om en core- träning men också öka risken för skador. Vilken cykel du än cyklar på bör du hålla ryggen rak och magen spänd. Om du tränar på en spinningcykel kommer den framåtlutande ställning arbeta dina ryggmuskler djupare än på en upprätt cykel. På liggcyklar hjälper den tillbakalutade position dig att fokusera på din magmuskler.

Överkroppen

Även om du inte använder armarna mycket på upprätt eller liggcyklar, spinning cyklar kräver att du stödja överkroppen på styret. Detta toner överarmarna, axlar och övre ryggen. För att få en överkroppen träning samtidigt på en recumbent eller upprätt cykel, kan du göra lockar, overhead höjningar och andra arm övningar med en lätt par hantlar. För att undvika skador, bara göra detta om du har bra balans på cykeln och om du kan upprätthålla korrekt hållning under träningen.