Roddmaskin – Fullständiga köpguiden 2017

 

Roddmaskinen har fått ett rejält uppsving de
senaste åren då vi åter har insett hur fantastisk
konditionsmaskin roddmaskinen är.
Roddmaskinen har även fått en push via intåget
av Cross t för 6 år sedan. När du köper
roddmaskin nns det en del att ta hänsyn till då
det krävs en viss teknik för att få maximalt ut av din träning. Spana även in vår systersajt roddmaskin.com (http://roddmaskin.com/) ▸

Det nns olika typer av roddmaskiner då motståndet kan genereras genom olika tekniker. Den allra vanligaste som nns på nästan alla sveriges gym är luftmotståndsdriven roddmaskin. Fördelen med dessa är att de simulerar ett roddrag i verkligheten med en linjär motståndskurva. Detta innebär att du får ökat motstånd ju hårdare du tar i. Andra typer som har större fäste på andra sidan atlanten är vattenmostånd, magnetiskt motstånd och hydrauliskt motstånd. Vi rekommenderar luftmotståndsrodden då det är en solid konstruktion samt en mer naturlig motståndskurva.

Utrymme

När det kommer till utrymme tar roddmaskinen relativt mycket golvyta. Fördelen är att den är smal och många numer kommer med funktionen att de går att vika ihop när de inte används. Det är inte alla som gör det och du bör därför dubbelkolla detta om det är viktigt med smidig förvaring. Roddmaskinens träningsrörelse är i stort sett en sits som åker fram och tillbaka med roddhandtaget som ger motstånd i rörelsen. Rätt roddteknik ger dig en kraftig lutning i överkroppen när du är i ändposition av roddraget. Detta medför att du måste ha fri yta bakom roddmaskinen för att tillåta dig utöva rätt roddteknik.

Konstruktion

Roddmaskiner nns i många utföranden. Vi kommer gå in lite mer på just roddmaskiner som är konstruerade med luftmotstånd. Denna typen av roddmaskiner har två äktblad i en försluten box. De ger ett stegrande motstånd genom att äktbladen slår luften i motsatta riktningar vilket motverkar varandra och därmed skapar ökat motstånd. Generellt när det kommer till roddmaskiner nns det vissa huvudkomponenter som brukar slitas och ha kortare livslängd än andra delar. Sitsen är en av delarna som du snabbt kan se om en roddmaskin är rikligt använd. Sikta därför på att köpa en roddmaskin med bra sits och överdrag. Andra delar är kedjan/snöret som nns mellan handtaget och motståndsmekanismen.

Beroende på hur du tänker träna kan du fundera på vilka funktioner du vill ha. Roddmaskinen träningsdator kommer med olika funktioner beroende på prisklass och kan ge dig allt ifrån enkel mätning av tid och distans till mer avancerade som erbjuder träningsprogram, pulsmätare och kaloriförbränning. Alla dessa funktioner står tydligt på tillverkarens hemsida.

Roddmaskiner kommer i olika längder och konstruktioner även inom samma motståndstyp. Du vill sträva efter att få så stor träningsrörelse som möjligt då detta ger en effektivare träning. Ett tips är att kolla hur stor skillnaden är mellan fotplattorna och fästet för roddhandtaget. Med ett längre avstånd får du en bättre vinkel och måste luta dig fram samt får ett längre roddrag vilket är positivt.

Köpråd

Köp en roddmaskin av ett känt märke. Det nns allt för många företag som producerar och säljer roddmaskiner. Problemet är att långt ifrån alla väljer att investera i kvalité, produkt tester, design eller utveckling. Det gör att de kan kapa priser men du får då en roddmaskin som förmodligen inte lever upp till dina förväntningar. Roddmaskinen är liksom många andra konditionsmaskiner i behov av lättare service, det står i manualen hur detta skall göra men hör gärna med försäljaren om de erbjuder denna service då det alltid är en trygghet.

Tillverkaren som har lett utvecklingen in roddmaskiner är utan tvekan Concept2. De har ett starkt grepp om marknaden när det kommer till proffsmaskiner och de som föredrar kvalité. De är aningen dyrare men de kommer med utmärkt kvalité och garantier. I slutändan handlar det om att anpassa inköpet efter vilka träningsbehov du som individ har. Har du plats för en längre roddmaskin är detta att föredra. Fundera över vilka funktioner träningsdatorn bör ha. Vi hjälper gärna till med att hitta en passande roddmaskin, hör av dig via email eller telefon.

Roddmaskinen tränar dessa muskler:

Rygg

Ryggen har en av de största muskelgrupperna; beroende på de nition, har ryggen cirka 56 muskler totalt! Goda nyheter är att ryggen är en av de mest arbetade muskelgrupperna i rodd.

Axlar

Axlarna får en rejält träning under ett roddpass. Anledningen är att de jobbar kraftigt i utsträckt läge, den initiala positionen i roddrörelsen.

Mage

Magmuskulaturen är väldigt viktigt att träna. Med roddmaskinträning aktiverar du hela din core (övre och nedre magmuskler, nedre ryggmusklerna och

sneda ryggmusklerna). Dessa är vitala för att undvika skador samt underhålla en hälsosam kropp.

Lår

Dina quads bearbetas när du pressar bort från roddmaskinen och benen börjar rätas ut. Dessa muskler tränas intensivt men även muskler som höftböjarmuskeln m. .

Sätesmuskeln

Din sätesmuskulatur är i konstant träning och spelar en stor roll i träningen när knäna går från böjd position till när benen är som rakast.

Hjärtat & lungor

Vi kan inte glömma den effekt som rodd har på två av dina viktigaste organ, hjärtat och lungorna. Rodd beskrivs ofta som en av de mest effektiva formerna av aerob träning. Dessa två ”muskler” får förmodligen den bästa träningen av alla och utan alla bekymmer i alltför stor inverkan på kroppens leder.

Sammanfattning

Så alla stora muskelgrupper aktiveras med rodd och är en av de mest effektiva träningstyper som nns. Med rätt träningsprogram går det även att använda roddmaskinen som ren styrketräning och inte bara kondition. Vanligtvis används inte roddmaskinen i lika stor grad som löpband eller liknande vilket är synd då roddmaskinen ger en helkroppsträning som är utan jämförelse. Du bör få in roddmaskinen i ditt träningsschema om det så endast är för uppvärmning eller nedtrappning. Samma princip gäller här som med crosstrainers, roddmaskinträning kan vara extremt lätt och ineffektivt om man bara vispar på. Sätt ett mål, starta ett träningsprogram och känn att du sliter!