Välj rätt Gymmaskiner

Saker att tänka på vid inköp av gymmaskiner och träningsredskap.

Gym och fittnessbranschen växer med hälsoboomen, och likaså gör antalet leverantörer. Varumärken inom gymmaskiner riktar ofta in sig mot antingen privatpersoner eller kommersiella aktörer. Kraven är olika, framförallt när det kommer till kvalité att tåla belastning. Dels i form av kilo, ett multigyms viktpaket räcker för motionären, men den lite seriösare atleten slår snart i taket. Ännu viktigare är kvalitén att tåla belastning av användning över tid. Detta är förklaringen varför roddmaskiner, motionscyklar och löpband kan kosta allt mellan 3.000 och 60.000kr. Det är enorm kvalitetsskillnad mellan olika tillverkare av gymutrustning!

Att köpa en löpband för 60.000kr som privatperson för att kvalitén är den bästa är dock inte lösningen. Det viktiga är att köpa rätt utrustning för sina behov, och att sikta på att göra det så kostnadseffektivt som möjligt. Att som konsument veta vilken kvalité den tänkta gymmaskinen har är dock svårt. Det påminner om hur bilbranschen ser ut. Byggkvalité är något som visar sig över tid, i en bil efter 9.000 mil, ett löpband efter 100 mil. Några generella råd kan dock ges.

Undvik tillverkare i det billigaste segmentet, alltid. Även om du känner igen varumärket. Köp lågt prissatta produkter hos exklusivare tillverkare.
Köp inte högt prissatta produkter av tillverkare i det lägre/mellan segmentet.
Läs/fråga på forum för kroppsbyggare och tyngdlyftare, de har koll!

Gå inte blint på kända varumärken. Kvalitén är aldrig katastrof, men ofta är det du betalar för företagens effektiva marknadsföring snarare än kvalité i svetsningen. Är du en kommersiell aktör såsom bostadsrättsförening, idrottsklubb, simhall eller potentiell gymägare, ta hjälp! Företagsgym.se (http://xn--fretagsgym-ecb.se/) är ledande i Sverige på konsulttjänster inom gym, med gratis rådgivning och rikstäckande service.

De vanligaste gymmaskinerna som nämns brukar vara löpband, crosstrainer, motionscykel och roddmaskin. Inom begreppet gymmaskiner ingår även singelstationer såsom leg curl, benpress, kabelbaskiner etc. Dessa är mer inriktade mot styrka snarare än motion och är kanske inte det som man kommer att tänka på när man pratar gymmaskiner. Nedan redogör vi för de fyra absolut vanligaste gymmaskinerna:

Roddmaskinen – Bäst helkroppsträning

Roddmaskin ger dig en helkroppsträning som ingen annan maskin. Roddmaskinen är utformad på ett vis att du slipper stötar och får utökat motstånd ju mer du tar i själv. Rörelsen innefattar armar i dragrörelsen, mage och rygg under hela övningen samt lår och vader. Rodd räknas till en av de sporter i den absoluta toppen av alla sporter som ger bäst kondition och uthållighet.

Fördelen med en roddmaskin är somsagt dess förmåga att aktivera alla kroppens större muskelgrupper men även att övningen är fri från stötar till skillnad från exempelvis löpband. Roddmaskin är vanligt inslag i ett gym för BRF.

Nackdelen är att en roddmaskin kräver en hel del golvyta. Det finns vissa roddmaskiner som är ihopvikbara för att lättare kunna förvara den mellan träningspassen. Roddmaskiner kommer i olika typer där majoriteten låter en hel del varav fläktdrivna, och den vanligaste roddmaskinen, låter mest.

  Läs köpguide för Roddmaskin (http://gymmaskiner.com/guider/kopguide-roddmaskin/)

Motionscykel – Enkel och effektiv

Träning på en motionscykel ger dig inte fullt lika bra aktivering av kroppens muskler som roddmaskinen då fokus är främst på ben. Motionscykeln är en väldigt populär gymmaskin då den är extremt enkel att använda och svår att göra fel och skada sig på. Du får en naturlig rörelse som är stötfri och är tyst.

Fördelen med motionscykel är att den är enkel att använda och ger en bra träning för ben och hjärta. Den är stötfri och kan lätt kombineras med träningsvideo / instruktör för mer inspirerad träning.

Nackdelen är just att överkroppen inte aktiveras utan träningsövningen är fokuserad till underdelen av kroppen.

  Läs köpguide för Motionscykel (http://gymmaskiner.com/guider/kopguide-motionscyklar/)

Crosstrainer – Smidig helkroppsträning

En crosstrainer är ett bra alternativ till roddmaskinen i form av helkroppsträning. Den är inte riktigt lika effektiv men är ett bra alternativ förutsatt att du får kämpa i träningsrörelsen. Crosstrainern simulerar längdskidåkning som är den allra tuffaste sporten när det kommer till kondition. Det är lite annorlunda rörelse om som tar ett tag att bli van.

Många på gymmet har missförstått crosstrainern då den ofta används mer som ett sätt att röra på sig men inte träna. Nyckeln till effektiv träning med en crosstrainer är att öka motståndet till en nivå då du måste fokusera på övningen och inte på TVn framför dig.

Fördelarna med en Crosstrainer är att du får en stötfri helkroppsträning, tyst träningsmaskin som med fördel kan användas i vardagsrummet med TVn på. Crosstrainern tar som sagt ett tag att vänja sig vid och är inte riktigt lika effektiv som roddmaskinträning men har utöver det inte många andra nackdelar.

 LäsköpguideförCrosstrainers(http://gymmaskiner.com/guider/kopguide-crosstrainer/)

Löpband – Folkets favorit

Anledningen till att löpbandet är den gymmaskin som är populärast är
för att vi är utvecklade för att gå och springa. Det är det första du tänker på om du vill gå ner i vikt eller motionera. Ingen teknik krävs och allt du behöver för att starta igång är ett bra par löparskor. De senaste åren har löpbanden blivit kraftigare och fått er funktioner. Detta i takt med att vi blivit tyngre samt att med teknikens hjälp kan vi nu mäta vår träning betydligt bättre. Löpbandet är en mer effektiv träningsform än motionscykel då du aktiverar er små stabiliseringsmuskler kring fötter och knän. Många måste dock välja bort löpbandet då det är den konditionsmaskin som ger störst stötar i leder även fast de esta löpband idag har stötdämpare inbyggt. Se även hyra och leasing av löpband (http://www.foretagsgym.com/hyra- leasing/hyra-lopband/)

En skillnad måste göras mellan löp- och gåband. Många misstar gåband för att också löpa på. Detta leder till många besvikelser då de billigare gåbanden inte är konstruerad för att man skall kunna löpa på dem. Ett löpband är större och kraftigare för att tåla tyngre vikter och stötar. Beroende på hur mycket du planerar att använda löpbandet finns det olika prisklasser. Tänk på att köpa det billigaste är oftast på lång sikt inte det billigaste alternativet.

Fördelen med löpband är att det är den mest basala och naturliga rörelsen vi kan. Du har sprungit sedan barnsben* och träningsformen är lättillgänglig. Du kan variera från gång till löpning och intervaller. Löpning är också en av de sporter som ger dig bäst kondition och är ett effektivt sätt för dig som vill bränna kalorier och gå ned i vikt.

Nackdelen med löpträning är att du måste köpa till en viktväst om du vill öka motståndet, alternativt köpa ett löpband som är höj- och sänkbar. Löpband kommer alltid att ge ifrån sig en del oljud då stötarna från fotisättningen generar ljud. De är även skrymmade och är inte lika smidiga som resterande konditionsmaskiner att stuva undan efter användning.

 Läs köpguide för Löpband (http://gymmaskiner.com/guider/kopguide-lopband/)

Vilken gymmaskin bör du välja?

Sammanfattningsvis kan vi enkelt säga att löpband är populärast då det erbjuder den mest naturliga träningsrörelsen, crosstrainer och roddmaskin erbjuder en fantastisk helkroppsträning men kräver en viss teknik och motionscykeln som erbjuder en stötfri träning för dig som vill träna ben och hjärta.

Vi ger dig gärna råd kring vilken maskin som passar just dina behov bäst. Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper en gymmaskin (http://www.foretagsgym.com/gymutrustning/) är:

  • Vad är ditt träningsmål?
  • Vilka kommer använda den?
  • Vad är din budget?

Kontakta oss gärna för fri rådgivning att hitta rätt i djungeln av gymmaskiner.